Thom de Graag, voorzitter van de Vereniging Hogescholen reageert op bericht 'schijnzelfstandigen'

Voorzitter Thom de Graaf van Vereniging Hogescholen heeft in een ingezonden brief gereageerd op het bericht in de Volkskrant over zogenoemde 'schijnzelfstandigen.' In de brief benadrukt De Graaf dat het hoger beroepsonderwijs schijnzelfstandigheid afwijst en dat de sector “wel degelijk ook gebruik maakt van echte freelancers.” Dit meldt de Vereniging Hogescholen

Op 9 april kopte de krant met een verhaal over de Belastingdienst die freelancers wil aanpakken die volgens de fiscus geen 'echte' zzp'ers zijn. In het stuk werd ook het hoger beroepsonderwijs genoemd als sector waarin schijnzelfstandigheid voorkomt. Volgens De Graaf is dit beeld onjuist.

In het hbo worden vaak vakspecialisten ingeschakeld zoals kunstenaars, journalisten of game-ontwikkelaars die een aantal keer per jaar hun beroepskennis komen delen tijdens de lessen aan studenten. De kennis die deze professionals toevoegen wat de reguliere docenten bieden tijdens de colleges is van 'onschatbare waarde' aldus de vereniging. Volgens de brancheorganisatie is het niet correct om deze groep over een kam te scheren met freelancers die dat in werkelijkheid niet zijn.

De Vereniging Hogescholen is nu in overleg met de Belastingdienst over deze specifieke groep. Zij vindt dat de groep de status als zzp'er terecht heeft en moet behouden.

© Nationale Onderwijsgids