Normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

Studenten en docenten houden presentaties voor de ouderen uit woonzorgcentrum De Ingelanden. In het Wetenschapscafé wordt voldaan aan de intellectuele behoefte die de bewoners hebben. Het idee komt van Lieke Sondeman. In haar afstudeerscriptie toonde zij aan dat ouderen meer behoefte hebben aan intellectuele uitdaging. Dit meldt de Hogeschool Utrecht. 

Bingoavonden worden ook nog steeds georganiseerd in woonzorgcentrum De Ingelanden in Leidsche Rijn, want daar is ook behoefte aan. Niet alle ouderen halen hier echter voldoening uit. Daarom geven studenten en docenten presentaties over hun vakgebied in het Wetenschapscafé. De bijeenkomsten zijn net hoorcolleges. Daarnaast is er ook ruimte voor vragen en discussie. 
 
"Mensen vinden het fijn dat ze worden uitgedaagd om na te denken, dat er onderwerpen worden aangesneden waar niet zo vaak over wordt gesproken", zegt Lieke Sonderman, oud-studente Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Hogeschool Utrecht. 
 
De onderwerpen die behandeld worden variëren en zijn bedoeld om alle ouderen aan te spreken. Aldus Sonderman is er weinig aandacht voor de intellectuele behoefte van ouderen vanuit de verzorgingshuizen. Sonderman: “Het belangrijk dat verzorgingshuizen al bij de intake van nieuwe bewoners vragen naar hun werkzame leven, en wat ze nu nog interessant vinden. Het besef moet groeien dat de zangmiddag en spelletjes niet voor alle bewoners uitdagend zijn.”
 
Naast het project van het Wetenschapscafé is De Ingelanden ook nog bezig met de realisatie van het project Mengelmoes. Tijdens dit project wordt een rolstoelgankelijke tuinkas gemaakt waar schoolkinderen, buurtbewoners en ouderen samen kunnen tuinieren. 
 
© Nationale Onderwijsgids