Normal_13867919130065_1

(Novum) - De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is blij dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) bereid is om de invoering van het sociaal leenstelsel voor de masterfase een jaar uit te stellen. De studentenkoepel ziet kansen om met de minister te spreken over goede alternatieven, zo stelt het woensdag in een verklaring.

De LKvV vindt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet in het geding mag komen. Ook moeten studenten zich kunnen blijven ontwikkelen naast hun studie. Met de invoering van het leenstelsel zou dat kunnen tegenwerken, denkt de organisatie.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het fijn dat Bussemaker de wetsvoorstellen voor de invoering van het sociaal leenstelsel voor zowel de bachelor als de masterfase wil samenvoegen.

"Vanzelfsprekend zien wij liever helemaal geen leenstelsel. Als het toch besproken wordt, is het verstandig om het totaalpakket te behandelen, waar ook de ov-studentenkaart bij hoort", stelt voorzitter Ruud Nauts in een verklaring.

Het ISO wil verder dat Bussemaker bij het schrijven van een nieuw voorstel tijdige voorlichting bovenaan haar prioriteitenlijstje zet. Nu schoot dat volgens Nauts schromelijk tekort.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is voorlopig tevreden maar ziet net als het ISO het liefst dat het plan helemaal niet doorgaat. "Studenten zitten nu nog steeds in onzekerheid, wij willen dat minister Bussemaker de plannen helemaal van tafel haalt", aldus voorzitter Jorien Janssen in een verklaring.

Dat studenten zo lang in onduidelijkheid worden gelaten, is voor de LSVb 'onacceptabel'. "De plannen in Den Haag veranderen per seizoen, maar studenten moeten toch een studieplanning maken voor de komende jaren. De student is de dupe van het gebrek aan politieke visie op de studiefinanciering", aldus Janssen. Ze verwacht niet dat dat in het komende jaar gaat veranderen.