Normal_geld

(Novum) - Vorig jaar zijn 1742 studenten betrapt die ten onrechte een uitwonendenbeurs ontvingen. Controles hierop hebben vorig jaar minstens twaalf miljoen euro opgeleverd, meldt het ministerie van Onderwijs dinsdag. Drie studenten hebben met hun gesjoemel hun recht op studiefinanciering voorgoed verspeeld.

Na twee jaar experimenteren kan misbruik van de uitwonendenbeurs sinds 1 januari vorig jaar worden bestraft. Wie wordt betrapt, moet het te veel ontvangen bedrag terugbetalen en een boete van nog eens de helft van dat bedrag. Dit kan oplopen tot drieduizend euro. Wie daarna nog eens de fout ingaat, loopt het risico het recht op studiefinanciering te verspelen.

Naast de betrapte 1742 studenten waren er nog eens 213 die het volgens het ministerie te heet onder de voeten kregen en kort voor een huisbezoek hun beurs hebben omgezet van uit- naar thuiswonend.

Controles vinden plaats aan de hand van een risicoprofiel. Daarin wordt onder meer gekeken naar onlogische combinaties van adressen van een student en zijn ouders en de afstand tot de onderwijsinstelling.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) waarschuwt studenten die overwegen een beurs aan te vragen waar ze geen recht op hebben. "Studiefinanciering is niet bedoeld om studenten die thuis wonen te spekken met een uitwonendenbeurs. Deze studenten duperen andere studenten die wel eerlijk zijn, en daarom pakken we ze hard aan."

Een basisbeurs voor thuiswonenden in het hoger onderwijs is 97,85 euro per maand, een uitwonendenbeurs 272,46 euro. Voor het mbo is het 77,15 euro tegenover 251,76 euro.