Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

DEN HAAG - De VVD ziet graag zo snel mogelijk een verscherpte controle van onderwijsinstellingen plaatsvinden en heeft de verantwoordelijke minister, Jet Bussemaker (PvdA), daartoe opgeroepen. Dat meldt het Leids Universitair Weekblad Mare.

Mare beroept zich op een vergaderingsverslag van de commissie onderwijs en wetenschap. De VVD doet de oproep vlak nadat de minister juist een afwachtende houding aan had genomen, om te kunnen analyseren wat de pas geleden ingevoerde controlemechanismen voor effect hebben.

Bussemaker was bezig met maatregelen waarbij het ministerie sneller kan ingrijpen, wanneer blijkt dat bepaalde zaken op onderwijsinstellingen niet soepel verlopen. Deze plannen en andere had zij echter vooralsnog op de lange baan geschoven, vanwege een advies van de Onderwijsraad om eerst afspraken te maken met de instellingen zelf over de kwaliteitcontrole.

De VVD meent dat hierdoor teveel tijd gerekt wordt. Onder andere de afwachtende houding rond het plan om de Onderwijsinspectie verscherpte controles te laten uitvoeren ziet de partij liever eerder dan later van kracht worden. Dit plan werd namelijk door partijlid Halbe Zijlstra ontwikkeld in het vorige kabinet van de VVD en het CDA.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem