Vrouwelijk bètastudenten

AMSTERDAM - Uit de emancipatiemonitor 2012 van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat, hoewel meer vrouwelijke scholieren kiezen voor het bèta-profiel 'natuur en techniek', maar weinig vrouwen kiezen voor een technische opleiding in het hoger onderwijs. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Door invoering van de vernieuwde tweede fase in 2007 koos ieder jaar een groeiend aantal vrouwelijke scholieren voor 'natuur en techniek'. In 2011 waren de percentages vrouwen met dit profiel 24 procent onder de havo'ers en 38 procent onder de vwo'ers.

Deze groei in het middelbaar onderwijs zet echter niet volledig door in het hoger onderwijs. Het aandeel vrouwen in studie als natuurwetenschappen, techniek, bouwkunde of informatica is wel gestegen sinds 2007, maar groeit niet meer binnen het hbo en begint zelfs weer te dalen in het wo.

Een van de redenen hiervan is volgens het Platform Bètatechniek dat technische studies een slecht imago hebben. "Wij geven heel erg veel voorlichting op scholen. Maar meiden missen een rolmodel", aldus PR-medewerker Mirjam van Dijk.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem