Normal_jet_bussemaker_pvda_2

DEN HAAG - Minister van OCW Jet Bussemaker waarschuwt voor het aanpraten van leenangst onder studenten. Dat lenen de afgelopen tijd constant negatief in het nieuws is geweest, zorgt ervoor dat mensen bang worden om te studeren. Dat meldt Trouw.

Bussemaker zou graag willen dat er wat meer nuance bij komt kijken. Ze benadrukte daarbij dat hoog opgeleiden ook vaak een hoger inkomen zullen hebben en daardoor de schuld eenvoudiger terug kunnen betalen. Tevens hoeven zij alleen af te lossen als ze voldoende verdienen en is de aflossingstermijn goed geregeld met daarbovenop een lage rente.

Michel Rog van het CDA kan zich daar niet helemaal in vinden. Volgens hem heeft een gemiddelde student nu een schuld van zo'n 14.500 euro. Rog is bang dat dat met name voor studenten uit arme gezinnen nog hoger zal worden en dat zij daardoor zullen kiezen om niet te gaan studeren. Ook de SP en de PVV zijn bang voor deze drempel voor armere studentenl.

Minister Bussemaker wil eerst een debat voordat ze gaat kijken het eventuele dempen van negatieve effecten. Ze kan zich vinden in de angst dat arme studenten minder gaan studeren, maar ziet geen aanwijzingen dat dat inderdaad het geval zou zijn. Daarbij stelt ze dat het niet erg is als studenten niet gaan studeren vanwege de angst van een lening, als ze niet weloverwogen hebben gekozen voor een studie.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem