Verlies na risicovol beleggen

HEERLEN - Vorig jaar heeft Hogeschool Zuyd een perpetuele ING-obligatie met een flink verlies verkocht. De obligatie, die voor ruim 2,4 miljoen euro in 2003 was aangeschaft, leverde bij de verkoop nog maar 55 procent van het oorspronkelijke bedrag op. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond.

Een obligatie is een lening aan een andere partij die daar rente over betaalt. Bij een reguliere obligatie is de tijd waarin de lening wordt terugbetaald bekend. Bij een perpetuele obligatie is deze terugbetalingstijd in principe oneindig en dat maakt deze vorm een stuk risicovoller. Om die reden is het volgens de Onderwijsinspectie in strijd met beleggingsregels voor scholen.

Het grootste deel van dit verlies was al voor 2011 gemaakt. Dit jaar was het aandeel van het totale verlies 68.000 euro. De obligatie was afgesloten om een groter rendement uit de reserves van de hogeschool te kunnen halen. De bank zag volgens de hogeschool geen problemen bij de actie. Door de crisis is de waarde van de obligatie toch gedaald waarna de school is overgestapt op schatkistbankieren bij het ministerie van Financiën.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem