Geen korte shorts en andere blote zomerkleding meer op school in Heerlen

Leerlingen van het Grotius College uit Heerlen mogen geen blote buikshirts en diepe decolletés in shirtjes meer dragen, maar wel broeken, rokken en jurken met een gepaste lengte. De billen en bovenbenen van de leerlingen moeten daarbij bedekt blijven. Dat staat in de nieuwsbrief die de school deze week heeft uitgestuurd. Dat meldt RTL Nieuws.

De school wil voorkomen dat de leerlingen met dit warme weer te bloot naar school komen. Te bloot naar school zorgt voor ‘fysieke afleiding’, staat in de nieuwsbrief. De school is een formele omgeving, waar vakantiekleding of vrijetijdskleding dragen ongepast is.

Ouders 

Sommige ouders van de school zijn het hier niet mee eens, vooral ook omdat het bloedheet in de school zelf is. Een moeder begrijpt wel dat je niet in kleding rondloopt waarin je billen te zien zijn, maar een net rokje zou moeten kunnen. Ook hebben de ouders het gevoel dat het probleem nu vooral bij de meisjes wordt gelegd.

Aanspreken op kleding 

Tijdens de zomermaanden is dit een thema waar scholen wel vaker mee worstelen. Want, kun je leerlingen eigenlijk wel aanspreken op hun kleding? Rector Minke Knol schrijft het liefst zo min mogelijk voor, maar ze krijgt ook signalen van leerlingen en docenten dat sommige kleding wel heel kort of bloot is. “Mannelijke docenten vinden het helemaal ingewikkeld om iemand hierop aan te spreken.” 

De school heeft nu de keuze gemaakt om het onderwerp in de nieuwsbrief aan te kaarten, maar achteraf gezien was rector Knol liever het gesprek gewoon aangegaan. Ze benadrukt dat het niet gaat om een verplichte kledingrichtlijn. Het is vooral bedoeld om samen met leerlingen en ouders vast te stellen wat er wel en wat er niet gepast is op de school. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk