debat sociaal leenstelsel

DEN HAAG - In een door de HBO-raad georganiseerd lagerhuisdebat dat politiek, onderwijsbestuurders en studenten bij elkaar moet brengen en discussie tussen deze groepen over de onderwijsplannen moet bevorderen, schuift voorzitter van de Hogeschool Rotterdam Ron Borgmans zijn kritiek op het sociaal leenstelsel niet onder stoelen of banken.

"We kunnen wel praten over een sociaal leenstelsel, maar hoe doen we dat als we niet eens weten wat dat sociaal precies inhoudt?", aldus de voorzitter tijdens het debat in Sociëteit de Witte in Den Haag. Veel studenten en onderwijsbestuurders zijn het erover eens dat het stelsel niet de goede weg is en dat het zal leiden tot minder toegankelijkheid van het onderwijs.

Er was veel overeenstemming over hoe geld dat bij studenten wordt afgenomen moet worden besteed. Veel van de aanwezigen vinden dat dit terug moet worden gestoken in het onderwijs. Of het moet worden gebruikt om de toegankelijkheid te verhogen of juist de kwaliteit bleef wel onderwerp van discussie.

Inholland-voorzitter Doekle Terpstra en Ron Borgman konden geen overeenstemming vinden over hoe het geld voor de studiebeurs verdeeld moet worden. Terpstra vindt dat dit evenredig over eenieder die studeert moet worden verdeeld, terwijl Borgman vindt dat het vooral moet worden gebruikt voor studenten uit gezinnen met lagere inkomens.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem