Normal_schaar-lintje

AMSTERDAM – Vandaag wordt het nieuwe gebouw van het domein Bewegen, Sport en Voeding (BSV) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) aan het eind van de middag officieel geopend. Het gebouw zal de naam dragen van Dr. Rudolph Johann Theodor (Rudolf) Meurer. Met de naam Dr. Meurerhuis eert de HvA een markante Amsterdammer, die veel heeft betekend voor de sport.

Het gebouw en de bijbehorende sportvelden bieden al zeven jaar onderdak aan de ruim 2300  HvA-studenten van de opleidingen Academie voor Lichamelijke Oefening (ALO), Voeding en Diëtetiek, en Sport, Management en Ondernemen; maar tot nu toe had het gebouw geen eigen naam.

Alle gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam zijn, of worden, genoemd naar inspirerende Amsterdammers, die een bijzondere prestatie hebben geleverd op hun vakgebied of een maatschappelijke rol van betekenis hebben gespeeld. Op de Amstelcampus aan de Wibautstraat staat het Benno Premselahuis (Premsela was grafisch ontwerper en homoactivist) en het Theo Thijssenhuis (genoemd naar de schrijver en schoolmeester).

Rudolf Meurer (1866–1950) was arts en gynaecoloog en fervent roeier, én ereburger van Amsterdam. Hij coachte de roeiers Brand, Brockman en Klein die onlangs alsnog een tijdens de Olympische Spelen van 1900 behaalde gouden medaille toegekend hebben gekregen. Met roeivereniging Nereus won hij viermaal de Varsity. En daarnaast was hij promotor van de Bosbaan, oprichter van het Amsterdams Medisch Sportkeuringsbureau en eerste voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen