OM

AMSTERDAM (Novum) - Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de frauderende hoogleraar psychologie Diederik Stapel. Hij wordt verdacht van het oplichten van de overheid door het aanvragen van subsidies voor onderzoek waarvoor hij gegevens heeft verzonnen. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

Het Openbaar Ministerie in Breda laat aan de krant weten dat de laptop, mobiele telefoon en administratie van Stapel vorige maand in beslag zijn genomen door de FIOD. Daarnaast worden getuigen verhoord.

Justitie onderzoekt ook of Stapel zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte bij het schriftelijk verantwoorden van de subsidies. In totaal zou de Tilburger de afgelopen jaren 2,2 miljoen euro hebben ontvangen aan onderzoeksgeld. Ook zou Stapel gebruik hebben gemaakt van vervalste datasets.

Stapel werd vorig jaar op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Inmiddels zijn meer dan honderd publicaties waar hij aan meewerkte onderzocht. Tot dusver is gebleken dat Stapel bij meer dan de helft daarvan fraudeerde. Hij keert dan ook niet terug naar Tilburg University.

Het Openbaar Ministerie kon niet direct reageren.