Normal_ipad_rv

 

GRONINGEN - Europese landen investeren steeds meer in online onderwijs. De populariteit van dit type onderwijs, dat in de Verenigde Staten al jaren in de lift zit, neemt toe. Een nieuwe webportal biedt een helder overzicht van het snel toenemende aanbod en vergroot daarmee de bekendheid van Europese online opleidingen.

 

Online onderwijs associeert men in Europa meestal met commerciële onderwijsinstellingen. Maar omdat leren op afstand het hoger onderwijs toegankelijker en betaalbaarder maakt, "is het uitgegroeid tot een belangrijk antwoord op de huidige educatieve uitdagingen en zal het van grote invloed zijn op ons onderwijslandschap", aldus Piet Henderikx, secretaris-generaal van de European Association of Distance Teaching Universities (EADTU).

Ongeveer vijfhonderd Europese onderwijsinstellingen bieden al cursussen en volledige opleidingen op afstand aan. En met succes: vorig jaar is het aantal inschrijvingen met vijftien tot twintig procent gestegen. En universiteiten rapporteren een groei van veertig procent van het online aanbod. Dat maakt online onderwijs een steeds serieuzer alternatief voor het traditionele onderwijs.

De nieuwe webportal DistanceLearningPortal.eu zal oriënterende studenten vanuit de hele wereld helpen om vanuit huis in het buitenland te studeren. Deze portal is gefinancierd door de Europese Commissie en ontwikkeld door het Europese studiekeuzeplatform Studyportals en EADTU. Donderdag is de webportal officieel gelanceerd. Momenteel nemen al 180 universiteiten en hogescholen deel aan dit Europese initiatief, waarvan vijf Nederlandse instellingen.

 

Via Perssupport.nl

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres