Normal_studenten_antilliaans

GRONINGEN (Novum) - Beursstudenten uit Caribisch Nederland krijgen geen AOW meer over de jaren dat zij in Nederland studeerden. De Roermondse afdeling van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die verantwoordelijk is voor Nederlanders die niet in Nederland wonen, heeft dat bepaald in een zaak van een 65-jarige Arubaan die zeven jaar in Nederland studeerde.

De SVB zegt dat Antilliaanse bursalen, die na hun studie terugkeren naar de Antillen, geen persoonlijke band van duurzame aard opbouwen met Nederland. Zij beroept zich daarbij op een regeling die gemaakt is om voormalige rijksgenoten uit Nederlands-Indië, Indonesië, Suriname (voor 1975) en Nieuw-Guinea te behoeden voor een AOW-gat. Die regeling voorkomt ook dat buitenlandse studenten na terugkeer een beroep kunnen doen op de Nederlandse AOW.

Het besluit van de SVB betekent dat alle ex-studenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao die ooit in Nederland woonden hun recht op AOW verliezen als zij niet bewijsbaar arbeid in loondienst hebben verricht in die jaren. Voor de inwoners van Bonaire, Saba en St. Eustatius, de zogenaamde BES-eilanden, is het nu onduidelijk of hun AOW over de Nederlandse jaren vervalt.