Normal_tweede_kamer

DEN HAAG – In 2013 zal er rond de veertig miljoen worden bezuinigd op het hoger onderwijs, zo kondigde het demissionair kabinet onlangs aan. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft haar bezorgdheid uitgesproken over deze plannen. De kwaliteit van het onderwijs zal hieronder leiden als gevolg van overvolle collegezalen en minder docenten.

De studentenbond meent dat het demissionair kabinet hiermee letterlijk over het eigen graf heen regeert. De LSVb spoort het nieuwe kabinet aan om zo snel mogelijk af te zien van deze bezuiniging. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: "Het is aan Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) om deze bezuiniging deze week nog recht te zetten aan de formatietafel. We moeten écht de andere kant op. Stevige investeringen zijn noodzakelijk voor meer en betere docenten en meer en beter onderwijs."

Ook op de OV-jaarkaart van studenten vindt er een bezuiniging plaats. Vanaf 2013 zullen veel studenten in de eindfase van hun studie geen recht meer hebben op de OV-kaart. Volgens de LSVb berokkent dit schade aan het afronden van de studie en zorgt de bezuiniging voor nog grotere studieschulden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen