Normal_movie-cutter

LEEUWARDEN – Vorig jaar besloot een gezin uit Friesland uit de Nederlandse samenleving te stappen en naar Zuid-Afrika te emigreren om zich daar in te zetten voor ontwikkelingswerk. Twee studenten van de NHL Hogeschool besloten het gezin op te zoeken om meer over hun beweegredenen te weten te komen.

Het Friese gezin De Jong besloot om huis en haard achter te laten om zich te vestigen in een sloppenwijk van Knysna, een plaats in de provincie Westkaap in Zuid-Afrika. Het gezin, bestaande uit Theo en Jinke en hun twee kinderen Ruben (12) en Dooitze (16), vertrok vorig jaar naar de sloppenwijken van Knysna. Hier willen zij hun leven wijden aan ontwikkelings- en missionair werk met de stichting Immanuel Ministries.

De studenten Piet Bakker (24) en Freerk Lap (23) van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van NHL Hogeschool reizen zullen binnenkort afreizen naar Zuid-Afrika om het gezin enige tijd te volgen. In de film proberen de jongens voor zichzelf een antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe ver moet je gaan als christen, om er voor anderen te zijn?’ Vanuit de kerk en bijbel wordt geleerd dat je je naasten moet behandelen zoals jezelf. Maar wie is je naaste? Wanneer ga je ver genoeg?

De studenten werken en leven tijdens hun verblijf mee met het gezin, dat een voedsel- en kledingprogramma verzorgt in de sloppenwijken van Knysna. In deze stad krijgen ze te maken met contrasten tussen arm en rijk. Luxe villa's en sportwagens vormen het beeld langs het water, terwijl er in de heuvels achter de stad meer dan tien sloppenwijken schuil gaan.

Dit project is een mooie mix tussen educatie en maatschappelijke betrokkenheid volgens Harry Zengerink, hoofd CMD. “De studenten zijn niet alleen vakinhoudelijk bezig met het maken van een eigen documentaire, ze dragen ook bij aan het project. Hiermee komen ze in aanraking met een totaal andere cultuur en een context die helemaal verschilt met die ze gewend zijn. Dat zorgt voor ontwikkeling.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen