Normal_fontys-hogeschool

EINDHOVEN – Studenten van de minor Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) van Fontys hogeschool Sociale Studies hebben al op hun tweede lesdag een excursie gemaakt naar Antwerpen om de verslavingszorg tussen Eindhoven en Antwerpen, en in bredere zin tussen Nederland en Vlaanderen, nauwkeuriger te kunnen onderzoeken.

Het beruchte Coninckplein achter het Centraal Station was in Antwerpen enkele decennia de plek waar gedeald en gebruikt werd, waar verslaving voor overlast zorgde (een soort zware versie van het Franz Leharplein in Eindhoven). Een jaar of tien geleden startte Antwerpen met de sociale herovering van dit gebied, onder meer door er de centrale vestiging van de openbare bibliotheek te plaatsen.

Het bezoek was geen onderwijstoerisme. Daar liet een stevig programma geen ruimte voor. Vier sprekers gaven tekst en uitleg bij de herovering van Coninckplein en verslavingszorg: vanuit sociaal werk, vanuit spuitenruil, vanuit lokale overheid en vanuit bibliotheek. Na een korte lunch volgde een ‘urban safari’ waarbij twee betrokken wijkbewoners de studenten meenamen voor een wandeling in de wijk en verhalen over de kleine en grote dingen op straat. De organisatie van de dag lag bij het lectoraat van sociale studies.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen