Normal_euros

AMSTERDAM – Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, waarschuwt de regering vanochtend via het dagblad Trouw dat ze er verstandig aan doet van de studiebeurs voor hbo´ers af te blijven. Aanstaande hbo-studenten zullen afzien van een studie wanneer een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd. In de toekomst zal dit leiden tot een tekort aan bevoegd zorg- en onderwijspersoneel en vaktechnici.

De Graaf heeft de cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) goed bestudeerd vooraleer hij tot deze uitspraken kwam waarmee hij de VVD, PvdA, GroenLinks en D66, die de studiebeurs willen omzetten in een sociaal leenstelsel, aan de vooravond van de verkiezingen nog op andere gedachten wil brengen.

Uit cijfers van het CPB blijkt dat wanneer de kosten van een studie stijgen, een groot aantal leerlingen met de potentie om te studeren zal afzien van een studie. De HBO-raad heeft op basis van deze cijfers zelf berekend dat het hbo als gevolg van het afschaffen van de studiebeurs zo’n 20.000 studenten zou mislopen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen