Halbe Zijlstra

DEN HAAG (Novum) - Het debat vorige maand over de langstudeerboete was een beschamende vertoning. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag gezegd tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht.

"De afgelopen weken hebben we gezien, dat verkiezingsretoriek het onderwijs niet verder helpt", aldus Zijlstra. "De beschamende vertoning in de Kamer over de langstudeerdersmaatregel onderstreepte nog eens dat we geen korte klappen, maar structurele oplossingen nodig hebben."

Vorige maand voerden de fracties van VVD, PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks overleg over de boete. Omdat er geen Kamermeerderheid meer voor is, werd gekeken of de maatregel mogelijk van tafel kon worden geveegd. Het debat leverde echter geen oplossing op.

Studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen, moeten vanaf dit studiejaar een boete betalen. Hun collegegeld wordt verhoogd met ruim drieduizend euro per vertraagd jaar.

Zijlstra zei verder dat het hoogstwaarschijnlijk zijn laatste opening van het academisch jaar is als staatssecretaris van Onderwijs.