Normal_studenten_kamer

UTRECHT - Het tekort aan studentenkamers is in 2012 wederom gestegen. Waren er in 2011 nog 29.000 woningen te weinig, dit jaar zijn dat er al 30.000. Daarnaast is bij woningcorporaties sprake van een forse stijging van de huurprijs voor kamers. Dat blijkt uit de Kamernoodinventarisatie 2012 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De LSVb is blij dat de ergste tekorten in de steden buiten de Randstad, zoals Maastricht, Wageningen en Nijmegen, nagenoeg weggewerkt zijn. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Helaas blijft in Amsterdam en Utrecht het tekort met negenduizend studentenkamers per stad onacceptabel groot. Deze twee steden zijn samen verantwoordelijk voor bijna twee derde van de totale kamernood in Nederland.” Ook in Leiden (3.650), Delft (3.600) en Den Haag (3.000) blijft er een groot tekort aan woonruimte voor studenten.

Gemiddeld moet een student drie maanden wachten voordat hij een onzelfstandige kamer vindt. Op een zelfstandige kamer moet hij nog langer wachten: gemiddeld ruim drie jaar.

De LSVb roept gemeenten en woningcorporaties op om nog net dat stapje extra te zetten. In het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is met deze partijen afgesproken dat in 2015 ruim de helft van het tekort (16.000 kamers) moet zijn weggewerkt.

Via persbericht LSVb

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres