Normal_leraar_vo

LEEUWARDEN – De hogeschool Van Hall Larenstein nodigde op 3 juli 80 middelbare schooldocenten uit van de vakgebieden wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en NLT (Natuur, Leven en Techniek) om met elkaar en met hogeschooldocenten in gesprek te gaan over de modernisering van examenprogramma's in de bètavakken.

Centraal stond de vraag hoe de expertise van opleidingen met de programma's van de bètavakken verbonden kan worden en op wat voor manier leerlingen daarmee het beste in contact kunnen worden gebracht. Deze vraag heeft tal van concrete antwoorden opgeleverd. Zo werd bijvoorbeeld geopperd om lessen en gastlessen Wiskunde D op de hogeschool te geven (die eventueel door studenten verzorgd zouden kunnen worden).

In september gaat een ‘docent ontwikkelteam’ (DOT) van scheikundedocenten uit het middelbaar onderwijs en het hbo (Van Hall Larenstein / NHL hogeschool) van start. Bij de workshop tijdens de docentendag meldden zich spontaan 11 docenten scheikunde aan. Dit team gaat zich bezig houden met de leerlijn scheikunde vanaf onderbouw naar de bovenbouw en ontwikkelingen rond de nieuwe examenprogramma's van scheikunde.

Ook voor een docent ontwikkelteam biologie was veel belangstelling; voor veel docenten biologie is nog onduidelijk wat het vernieuwde examenprogramma vanaf 2013 gaat betekenen binnen hun vakgebied.

Uit de evaluatie is gebleken dat docenten de dag als uitermate positief hebben ervaren. De ideeën en inzichten van de dag worden de komende periode vastgelegd op de website van het Regionaal Beta Steunpunt Noord.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen