te huur

AMSTERDAM (Novum) - Drie oud-studenten die al lange tijd een kamer huren in het complex Uilenstede in Amstelveen moeten op zoek naar een andere woning. Studentenhuisvester Stichting Duwo mag de huurovereenkomst beëindigen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag bepaald.

De kantonrechter had eerder de bewoners gelijk gegeven, omdat sprake zou zijn van 'gewone' huurovereenkomsten voor 'gewone' woonruimten. Het hof denkt daar anders over. De wens van Duwo om uitsluitend studenten in het complex te huisvesten is een een geldige reden om de huur op te zeggen, luidt de motivatie in hoger beroep.

Het gaat om huurcontracten die meer dan zes jaar geleden zijn afgesloten. Duwo had aangegeven de kamers dringend nodig te hebben om studenten te huisvesten en de betreffende huurders zijn geen studenten meer.

De drie huurders wilden overigens geen persoonlijke gegevens verstrekken, waardoor het hof naar eigen zeggen maar in beperkte mate een belangenafweging heeft kunnen maken.Het hof heeft aangenomen dat voor de drie bewoners elders passende vervangende woonruimte beschikbaar is.

Duwo hoeft geen verhuiskostenvergoeding te betalen. De stichting verhuurt ruim negentienduizend studentenwoningen en -kamers in Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden.