Normal_inspectie_onderwijs_loep

UTRECHT – Gisteren bleek uit een accreditatierapport dat staatssecretaris Halbe Zijlstra naar de Tweede Kamer stuurde, dat twee opleidingen aan Hogeschool InHolland nog steeds niet aan de eisen voldoen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft zijn verontrusting uitgesproken over de toetsing bij de opleidingen Commerciële Economie en Media en Entertainmentmanagement, maar heeft vertrouwen dat dit niveau binnen het geboden ‘hersteljaar’ kan worden gerepareerd.

De Nederlands Vlaamse Accreditatie Commissie (NVAO) concludeert dat een “te groot aantal van de eindwerken niet voldeed aan de eisen die aan eindwerken op hbo-bachelorniveau gesteld mogen worden”. Hoewel de LSVb blij is met de verbeteringen van alle andere aspecten bij de vier opleidingen die herbeoordeeld zijn, is de studentenbond bezorgd over het feit dat het eindniveau bij twee opleidingen tot april 2012 nog niet was gegarandeerd. Het is een goed teken dat er bij de betreffende opleidingen gewerkt wordt aan de verbetering van eindkwalificaties om het afstudeerniveau te verbeteren. Daar heeft ook de NVAO haar vertrouwen over uitgesproken.

Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb: “Studenten die te maken krijgen met verscherpte normen ten aanzien van het eindniveau, verdienen de juiste begeleiding en zouden gecompenseerd moeten worden voor eventuele studievertraging.” De LSVb stelt deze ontwikkelingen op de voet te volgen en wijst erop dat dit hersteltraject in het belang van de student zeer serieus genomen moet worden. Heijneman: “Het is zaak dat het afstudeerniveau van studenten buiten alle twijfel verheven is.”

Studenten hebben volgens het onderzoekspanel aangegeven dat zij niet altijd even goed betrokken worden bij het verbeteren van de kwaliteit.  “Inholland moet hier nog meer op inzetten. Juist door studenten actief te betrekken bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit kun je veel bereiken. Studenten weten als geen ander waar en hoe zaken verbeterd kunnen worden”, aldus Heijneman.\

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen