Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt

WAGENINGEN – De HBO-Monitor 2011 laat een stijging van de werkloosheid zien onder afgestudeerde hbo´ers. Dat meldt het vakblad VMT. Deze cijfers zijn minder van toepassing voor afgestudeerden van technische opleidingen.

De werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo-studenten steeg van 5,2 procent in 2010 naar 6 procent in 2011. Deze cijfers lijken totaal niet van toepassing op alumni van de Stoas Hogeschool in Wageningen. Deze hogeschool biedt een aantal ‘groene’ opleidingen waar studenten tot bekwame, onmisbare arbeidskrachten in het werkveld worden gesmeed. Het werkloosheidscijfer onder studenten die hier een opleiding afronden bedraagt 0 procent. Binnen drie maanden heeft ruim 98 procent van de alumni een arbeidsplek gevonden.

Behalve de Stoas Hogeschool in Wageningen, scoort Hogeschool HAS Den Bosch ook behoorlijk goed. Hier ligt het werkloosheidspercentage met 5 procent toch nog onder het landelijke gemiddelde van 6 procent. Lang te zoeken naar een baan hoeven studenten van de groene opleidingen voedingsmiddelentechnologie en international Food & Agribusiness niet: 88 procent van de studenten weet binnen drie maanden een geschikte baan te vinden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen