Normal_studenten_internationaal

ENSCHEDE - Deze week mocht een groep van ruim veertig internationale studenten het certificaat in ontvangst nemen ter afronding van het Voorbereidend Jaar Anderstaligen (VJA) van hogeschool Saxion.

De cursisten zijn afkomstig uit alle windstreken: Irak, Iran, Zuid-Amerika, de (voormalige) Sovjet Unie, Zuid-Oost Azië en Oost-Europa. Zij hebben tijdens dit schakeljaar VJA in Deventer en Enschede een jaar lang hard gewerkt aan hun Nederlandse taal- en studievaardigheden. Met goed gevolg, want de meeste deelnemers ontvangen deze zomer het VJA-certificaat waarmee ze volgend jaar een Nederlandstalige studie bij Saxion kunnen gaan volgen. Drie van hen zijn zelfs cum laude geslaagd.

Saxion heeft een schakeljaar voor studenten die niet het Nederlands als moedertaal hebben: het Voorbereidend Jaar Anderstaligen (VJA). Dankzij het volgen van een schakeljaar kan beter aansluiting met het hoger onderwijs worden verkregen. De cursisten worden namelijk niet alleen bijgespijkerd op het gebied van de Nederlandse taal, ze maken bovendien kennis met verschillende werkvormen die binnen het hbo toegepast worden en met de verschillende Saxion-opleidingen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen