Normal_verpleegkundige2

NIJMEGEN – Studenten van de hbo-opleiding medisch hulpverlener aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) lopen naar alle waarschijnlijkheid massaal studievertraging op omdat dit beroep nog niet is opgenomen in het BIG-register van officiële medische beroepen, zo meldt de Volkskrant. Omdat het beroep niet wordt erkend, kunnen de studenten niet terecht bij ziekenhuizen en ambulancediensten voor stageplaatsen.

In de vier jaar die voor de opleiding staan, worden studenten opgeleid tot ambulancebroeder of eerstehulpverpleger. Normaal gesproken volgen studenten een studieprogramma van zes jaar, bestaande uit vier jaar verpleegkunde gevolgd door een tweejarige specialisatie. Sinds 2010 wordt hen deze vaardigheden binnen vier jaar bijgebracht aan de HAN.

Vanuit het ziekenhuiswezen kwam de behoefte aan een verkorte opleiding, maar in de praktijk blijkt dit idee nog niet uitvoerbaar. Dankzij het ontbreken van de BIG-registratie is de studie bovendien niets waard voor de arbeidsmarkt. De hogeschool stelde de studenten afgelopen maandag, vier dagen voor het begin van de zomervakantie via een brief op de hoogte. Daarin geeft het bestuur aan door te gaan met het aanbieden met de opleiding maar zonder garantie te kunnen bieden op een stageplek.

Studenten die komend semester absoluut een stageplek willen hebben, wordt geadviseerd de overstap te maken naar de reguliere opleiding verpleegkunde, maar zelfs dat scenario levert een studievertraging van een half jaar op.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen