Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

MAASTRICHT - Na een stabilisatie in 2010 neemt de werkloosheid onder gediplomeerde schoolverlaters weer toe.

Sinds 2008 is de werkloosheid onder mbo-afgestudeerden verdubbeld van 3.2 naar 7.0 procent. Voor afgestudeerden in het wetenschappelijk onderwijs geldt eveneens een verdubbeling van 4 naar 7.9 procent, terwijl de werkloosheid onder voltijd hbo-afgestudeerden iets minder toegenomen is (2008: 4 procent; 2011: 6.6 procent). Dat en meer blijkt uit het rapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2011’, van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht (UM).

Het ROA voert dit onderzoek jaarlijks uit. Dit rapport gaat over de gediplomeerde schoolverlaters van het schooljaar 2009/2010 die eind 2011 werden geënquêteerd.

Sinds de economische crisis is de werkloosheid van pas gediplomeerde schoolverlaters en pas afgestudeerden verdubbeld, moeten ze langer zoeken voordat ze een baan vinden, krijgen ze minder vaak een vaste aanstelling en worden de carrièreperspectieven in de banen die ze vinden slechter. 

De economische crisis verslechtert de arbeidsmarktkansen van lager opgeleiden aanzienlijk sterker dan van hoger opgeleiden: dit leidt tot een toenemende tweedeling op de arbeidsmarkt. 

63 procent van de recent gediplomeerde vrouwelijke schoolverlaters werkt minder dan 33 uur, terwijl dit onder hun mannelijke studiegenoten zo’n 20 procent is. Het percentage vrouwen dat in deeltijd werkt is in de recente economische crisis toegenomen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen