Normal_beginner-hardlopen_rennen

BREDA – Sinds 2009 onderzoeken studenten van de Academie voor Gezondheidszorg aan de Avans Hogeschool in Breda jaarlijks deelnemers aan de Amgen Singelloop Breda. De hogeschool heeft besloten het onderzoeksveld uit te breiden en zal vanaf volgend studiejaar ook de prestaties van deelnemers aan de marathons van Rotterdam en Eindhoven gaan volgen, zo meldt BN De Stem.

"Ongeveer 700 deelnemers aan de Singelloop in Breda doen aan het onderzoek mee. Om een echt goed beeld te krijgen van hardloopblessures hebben we toch echt meer mensen nodig. Daarom betrekken we ook deelnemers aan de marathon van Rotterdam en de marathon van Eindhoven bij ons onderzoek", verklaren onderzoekers Arianne Verhagen en Dennis van Poppel van het lectoraat Diagnostiek van Avans Hogeschool.

"1500 deelnemers aan de marathon van Rotterdam doen mee aan het onderzoek. We verwachten dat de marathon van Eindhoven ons 2000 respondenten oplevert." Met de resultaten van het onderzoek wordt geprobeerd om een beeld te krijgen van het aantal hardloopblessures bij deze sportevenementen en om te achterhalen welke factoren hiervoor als oorzaak zijn aan te wijzen zodat dergelijke blessures in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

De onderzoekers volgen de deelnemers gedurende het hele jaar tijdens hun voorbereiding. De hardlopers worden bovendien verzocht een vragenlijst in te vullen. Verhagen: "Eind 2013 moeten de laatste gegevens binnen zijn. Dan gaan we alles op een rijtje zetten en dat wordt nog een hele klus. In 2014 moet het onderzoek zijn afgerond. Dan maken we de eindresultaten bekend."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen