Normal_logo-nhl

LEEUWARDEN – Vandaag gaan studententeams tijdens de SMART-wedstrijden met amfibievoertuigen de strijd met elkaar aan om de eerste plaats op de grote vijver bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

Studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Informatica, Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek en Werktuigbouwkunde hebben snelle amfibievoertuigen ontworpen en gebouwd die op land rijden en varen op het water. Tijdens de wedstrijd moeten de voertuigen een aantal hindernissen op land en water nemen. Als slotstuk volgt een massarace. 

De NHL heeft een groot aantal projecten in haar onderwijs waarin studenten uit verschillende studierichtingen in teams moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Dit Inter-Disciplinair Project (IDP) van de technische opleidingen is al jaren een begrip onder de Engineering- studenten van de NHL.

De voertuigen zijn computergestuurd door middel van digitale tablets die gebruik maken van internet en het besturingssysteem Android. Informaticastudenten hebben software ontwikkeld waarmee ze het voertuig kunnen besturen. Het tablet beschikt intern over allerlei sensoren en functioneert als stuurwiel en dashboard tegelijk. Iedereen die in bezit is van een tablet of smartphone (met Android) kan een ‘app’ downloaden waarmee de wedstrijd te volgen is.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen