Normal_diploma

AMSTERDAM – De Inspectie van Onderwijs concludeert dat de kwaliteit van certificaten die werknemers in staat stelt om eerder verworven competenties (EVC) aan te tonen zowel in het mbo als het hbo onder de maat is, zo meldt Intermediair. De competenties worden erg summier onderbouwd.

De inspectie adviseert de overheid om zijn rol als zorgdrager voor de kwaliteit van EVC-voorzieningen de komende jaren voort te zetten. Uit twee eerdere onderzoeken uit 2009 bleek al dat de kwaliteit van evc-certificaten te wensen overliet. Reden voor de Inspectie voor Onderwijs om andermaal de kwaliteit ervan te bepalen in de periode tussen september 2011 en maart 2012.

Vanwege de beperkte toelichting van de certificaten zijn examencommissies niet in staat een rechtvaardig of verantwoord besluit te nemen met betrekking tot een zogenaamd maatwerktraject of vrijstelling van bepaalde vakken. De ontoereikende toelichting werkt dus afbreuk van de waarde van het certificaat in de hand en het ontneemt de houder ervan bovendien de mogelijkheid dit document in een vervolgstadium van zijn carrière te verzilveren.

Het is examencommissies wellicht niet aan te rekenen dat eerder verworven competenties niet op waarde worden geschat wanneer de onderbouwing ervan zeer summier is in de certificaten. Daarom vindt de Inspectie dat hier een schone taak ligt voor de aanbieders van EVC-trajecten.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen