Normal_groene_energie

GRONINGEN - Windenergie neemt snel in belang toe. Noord Nederland voorziet forse groei in zowel on-shore als off-shore toepassing van windenergie.

Daarmee gaat een ontwikkeling in bedrijvigheid gepaard die zich in Noord Nederland concentreert in de Eemshaven en in Harlingen. Daarmee ontstaat een economische sector die een groeiende arbeidsmarktvraag veroorzaakt, waarbij techniek in de breedte (onder andere werktuigbouw, maintenance, electrotechniek, procestechniek) maar ook enkele specifieke speerpunten, bijvoorbeeld op het nautische vlak, van groot belang zijn.

De energietransitie naar een duurzame energievoorziening is aanleiding geweest voor het inrichten van de Energy Academy Europe en (als mbo-samenwerkingsverband daarbinnen) het Energy College. De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en het Noorderpoort College in Groningen hebben beide geïnvesteerd in afstudeerrichtingen Offshore Wind, op respectievelijk hbo- en mbo-niveau, en zien het grote belang van onderlinge samenwerking op dat terrein in.

NHL Hogeschool en Noorderpoort willen de samenwerking op het gebied van Windenergietechniek versterken, zodat daarmee onder andere goed doorlopende leerlijnen gerealiseerd kunnen worden en er aantrekkelijke onderwijsprogramma’s aangeboden kunnen worden, zodat in- en doorstroommogelijkheden vergroot kunnen worden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen