Normal_11380

EINDHOVEN - Scholieren van de havo en het vwo moeten nog tot maandag geduld hebben, maar vmbo-leerlingen zijn al begonnen. Scholieren door het hele land zijn in de ban van de examens, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

De druk op examenscholieren is dit jaar toegenomen omdat de exameneisen zijn aangescherpt. Demissionair minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs wil namelijk af van de 'cultuur van zesjes'.

Net zo min is zij gediend van 'calculerende leerlingen' die tijdens het schooljaar de schoolexamens met goed hebben afgelegd en nu uitrekenen wat het laagste cijfer is dat ze zich bij het centraal examen kunnen permitteren om toch nog te slagen.

De examenkandidaten van dit jaar lijken meer dan ooit in de rats te zitten. "Zeker meer stress", zegt Alderik Oosthoek van scholierenvakbond LAKS. "Ons meldpunt voor examenklachten gaat maandag pas open, maar we hebben op het reguliere meldpunt al meer klachten ontvangen dan andere jaren. En omdat we zelf allemaal scholier zijn, merken we dat het leeft op school.

In het najaar hebben we onderzocht hoeveel scholieren op de hoogte waren van de nieuwe eisen. Tachtig procent bleek van niets te weten. Dat is nu ongetwijfeld minder, maar er zal nog steeds een groep zijn die niet op de hoogte is. Onder deze groep die slecht voorbereid is, zal nu de genadeklap vallen."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen