Normal_11293

GRONINGEN - Volgende week vangen de examens voor het voortgezet onderwijs weer aan, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Voor meer dan 205,000 leerlingen is dit het moment van de waarheid: laten zien dat je de middelbare school met goed gevolg kunt afronden of jezelf in de kijker spelen bij die gedroomde, maar beperkt toegankelijke vervolgopleiding.

Om extra druk op de ketel te zetten is dit jaar de normering aangescherpt: studenten moeten onafgerond minstens een 5,5 scoren voor alle examens. Universiteiten schieten middelbare scholieren te hulp met speciale examentrainingen. Bij de Universiteit Leiden worden deze trainingen dit jaar voor de zestiende keer gegeven. Er lijkt dus genoeg animo voor te zijn. „Maar leerlingen zijn alleen succesvol als ze ook op school goed les hebben gehad. De meeste leerlingen die hier komen, missen het overzicht. Ze hebben de kennis wel, maar kunnen zich de stof op het examen niet meer helder voor de geest halen", verklaart Hans Huibregtse, cursuscoördinator.

Tijdens de drie dagen durende trainingen worden havo- en vwo-leerlingen klaargestoomd voor hun eindexamen. Niet alleen bevoegde docenten nemen deze taak waar, ook promovendi en universitair studenten fungeren als begeleider. In kleine groepjes, wat een persoonlijkere begeleiding mogelijk maakt, worden de leerlingen door veel oefeningen maken en leerstof herhalen in drie dagen grondig voorbereid op de examens.

Vmbo-leerlingen staan er ook niet alleen voor; diverse instituten door het hele land verzorgen bijlessen en cursussen om alle onzekerheid weg te nemen en de leerlingen goed voorbereid aan de examens te laten beginnen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen