Normal_5987

De 17-jarige Jan van der Gaag doet deze examenperiode examen in maar liefst elf vakken, zo meldt de Stentor. De autistische Van der Gaag tracht het vmbo-tl af te ronden, zodat hij volgend schooljaar naar het havo kan.

Jan volgt speciaal onderwijs aan De Ambelt in Apeldoorn. Daar geven leraren maximaal zeven vakken aan kleine klassen. De leergierigheid van Jan leidde ertoe dat hij dus nog op zoek moest naar een extra docent voor vier vakken.

Zijn klassieke autisme zorgde ervoor dat Jan geen vliegende start maakte op school. Zijn moeder vindt het dan ook erg bijzonder dat haar zoon nu examen doet in elf vakken.

Examens aan De Ambelt worden net als elders afgenomen in de gymzaal. In de zomer volgen voor de leerlingen nog wel mondelinge examens, die de tentamens op andere scholen vervangen.

Jan heeft er alle vertrouwen in dat hij de examens, alle elf, met succes zal afleggen."Het moet raar lopen als het examen niet lukt. Qua niveau is het goed te doen. De lesstof heb ik in mijn hoofd zitten. Ik heb gekozen examen te doen in alle elf vakken omdat ik nog niet goed weet wat ik later ga doen, dus wil ik me zo breed mogelijk inzetten."

© Nationale Onderwijsgids