Normal_5834

De Stichting Eindexamenlijn zal dit jaar wederom de Eindexamenlijn organiseren. Voor de ruim 205.000 scholieren die deze twee weken zwoegen om een diploma te behalen is de Eindexamenlijn bereikbaar voor alle vragen, opmerkingen en problemen omtrent het Centraal Examen.

Klagen kan sinds ruim 11 jaar via internet en ook dit jaar zal www.eindexamens.nu de site zijn voor scholieren. Een vraag of klacht doorgeven kan de hele periode op eindexamens.nu of op examendagen telefonisch tussen 12 en 19 uur via nummer 085 - 27 37 333.

De Eindexamenlijn zal alle scholieren, maar ook ouders en docenten, zo goed mogelijk helpen en ondersteunen bij alle mogelijke vragen en problemen.

Naast scholieren die zelf het eindexamen maken zijn ook docenten en ouders van harte welkom bij de Stichting Eindexamenlijn. Via www.eindexamens.nu kunnen ook deze groepen alle vragen en klachten indienen. Het klachtensysteem, maar ook de professionaliteit van de telefonisten en de procedures, zijn verbeterd om ook docenten op adequate wijze te kunnen helpen.

In voorgaande jaren kwamen reacties van docenten al sporadisch bij de Eindexamenlijn terecht, maar door hen op gepaste wijze de mogelijkheid te geven om bij ons te reageren kunnen we examens vanuit meerdere perspectieven bekijken. Mede hierdoor zal de Stichting Eindexamenlijn na de examens met weloverwogen en (statistisch) goed onderbouwde adviezen naar buiten treden.

De Eindexamenlijn neemt alle meldingen die binnenkomen serieus. Deze zullen voor de normeringsvergadering aan het College voor Examens (CvE) worden voorgelegd. In de examenperiode zelf zullen vermeende fouten in de examens worden doorgegeven aan het CvE en in gevallen van organisatorische problemen zal contact worden opgenomen scholen zelf.

Volgens een onderzoek onder ruim 5000 examenkandidaten op eindexamens.nu blijkt dat er opvallende verschillen zijn in wanneer scholieren starten met leren. De VMBO scholieren zijn al afgelopen december begonnen met leren voor het eindexamen, terwijl de HAVO en VWO scholieren pas 1-2 maanden voor het examen begonnen.

Afgelopen week waren er stakingen in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Veel scholieren maken gebruik van het openbaar vervoer om naar de examenzaal te komen. Om te voorkomen dat er - net als in 2008 - gedurende de eindexamens stakingen worden georganiseerd heeft Stichting Eindexamenlijn contact gehad met de vakbonden. Deze geven aan geen plannen te hebben voor acties in de komende twee weken.