Normal_5807

(Novum) - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opent maandag traditiegetrouw zijn klachtenlijn. Die dag beginnen voor middelbare scholieren de examens. Bij de klachtenlijn kunnen ze terecht met vragen en klachten over de organisatie, de inhoud en het niveau.

Vorig jaar kwamen er bijna honderdvijftigduizend klachten binnen bij het LAKS. Klachten worden besproken met het College voor Examens of met de Onderwijsinspectie.

Vorig jaar werd er een fout aan het LAKS doorgegeven over het examen aardrijkskunde. Na bespreken van deze klacht is de vraag voor alle scholieren goedgekeurd. "Het aantal klachten over een bepaalde vraag of vak maakt niet uit. Eén klacht kan al de doorslag geven", zegt een woordvoerster.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) geeft maandagochtend het startsein voor het centraal eindexamen door op een school in Hilversum de envelop met examens te openen. Hierna presenteert zij het eerste eindexamenjournaal op 3FM.

Dit jaar doen ongeveer 205.250 leerlingen eindexamen: 105.350 vmbo'ers, 58.700 havisten en 41.200 vwo-scholieren. Vwo'ers starten met het examen Nederlands, havisten beginnen met kunst en management & organisatie. Vmbo-leerlingen beginnen een dag later, met het examen en starten met de beeldende vakken, zoals tekenen, handarbeid en textiele vorming.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren tot 31 mei. Het vmbo is op 27 mei al klaar. De uitslag volgt ongeveer 2,5 week later.