Normal_223

In de Volkskrant geeft journalist Ferry Haan regelmatig zijn mening over het onderwijs. In de editie van 12 mei pleit hij voor een andere rol van de eigen docent bij het nakijken van examens. Momenteel is de eigen docent de eerste die een centraal  examen van een leerling nakijkt. De tweede corrector is een leraar van een andere school. Volgens Haan zou het beter zijn als die rollen worden omgedraaid.

Haan vergelijkt de eigen docent met een thuisfluiter in het voetbal; hij zou de eigen leerling teveel willen bevoordelen. Het nakijken van het centrale examen zou neutraler worden gedaan, als de docent van de andere school als eerste het nakijkwerk verricht. De eigen docent krijgt in die situatie een meer controlerende taak. Ook zou de eigen docent als tweede corrector makkelijker kritiek kunnen uiten op de docent van de andere school; hij wil tenslotte opkomen voor zijn eigen leerlingen. In de huidige situatie zou de tweede corrector mogelijk weerstand voelen tegen het openlijk bekritiseren van een collega.

Haan wijst op de veranderende rol van de eigen docent tiijdens een examenjaar. 'Tot het laatste schoolexamen is de docent de bewaker van het niveau van de school, van zijn vak en van de leerling', maar die rol verandert bij het centraal examen: de eigen leraar wil dan dat de leerling een zo goed mogelijk resultaat behaalt. Door de andere docent het examen als eerste te laten nakijken, zou het nakijkwerk neutraler worden uitgevoerd.

Lees het volledige artikel op de opiniepagina van de Volkskrant.