Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Duizenden leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die aan het eind van dit schooljaar staatsexamen doen, zijn niet blij met de examendata. Die vallen voor veel leerlingen deels in de meivakantie. De agenda voor deze examens is namelijk voor dit jaar aangepast. Scholen ontdekten dit pas enkele weken geleden, toen hun eigen jaarplanning al lang rond was. Dat meldt het AD.

De staatsexamens in het vso bestaan onder meer uit extra toetsen schrijfvaardigheid. Deze toetsen staan normaal gesproken gepland na de reguliere examens. Dit schooljaar wordt er echter begonnen met deze examens. Ongelukkig voor veel scholen is dat die toetsen gepland staan op drie vrije dagen van de meivakantie.

Wat de situatie lastig maakt is dat scholen de vrije dagen van de meivakantie gedeeltelijk zelf mogen invullen. De week van 30 april tot en met 4 mei is door het ministerie van Onderwijs aangewezen als verplichte vrije week. Veel scholen die ervoor kiezen om leerlingen een tweede week meivakantie te geven, plakken de week van 7 mei eraan vast, omdat het die donderdag Hemelvaartsdag is. Leerlingen zijn die dag en de vrijdag erna sowieso al vrij. Dat betekent dat er in die week maar drie extra vrije dagen ingepland hoeven te worden.

De schrijfvaardigheidsexamens in het vso vallen precies op deze drie dagen. Voor de meeste scholen komt dit als een onaangename verrassing. Scholen ontdekten deze overlap pas kort geleden. De jaarplanning voor scholen wordt echter al voor de zomervakantie gemaakt, zodat leerlingen en ouders al rekening kunnen houden met de vakantiedata. Het is dus niet meer mogelijk om het rooster nog aan te passen, zegt woordvoerder Bertie van der Linden van Altra, een grote onderwijsinstelling voor speciaal onderwijs.

Voor scholieren in het vmbo-tl staat er op de betreffende dagen Engels en Duits op het programma, havo-leerlingen hebben Nederlands, Duits en Engels en vwo'ers maken het schrijfvaardigheidsexamen Nederlands, Duits en Frans. Deze leerlingen hebben dan dus even geen vakantie. Om hoeveel leerlingen het gaat, is niet precies bekend.

Wat betreft Altra gaat het om 200 leerlingen van vijf scholen, die de meivakantie allemaal hebben gepland tijdens de eerste examendagen. Bijkomend probleem is dat sommige docenten al een vakantie hebben geboekt en in die periode niet aanwezig kunnen zijn. Om te voorkomen dat meer docenten en leerlingen een reis plannen, zijn zij via een extra brief op de hoogte gebracht over de examendata.

Scholen die de kwestie hebben aangekaart bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), kregen nul op het rekest. Woordvoerder Tea Jonkman laat weten dat de examens niet op andere dagen gepland konden worden vanwege een krap rooster. De schrijfexamens moeten namelijk voor juni afgenomen zijn en de reguliere examens moeten gelijktijdig worden gemaakt met de centrale examens in het voortgezet onderwijs. Dat gebeurt in de periode 14 tot en met 29 mei. Dat de data dit jaar ongelukkig vallen komt door Hemelvaartsdag.

Vijf scholen hebben contact opgenomen met DUO, maar geen enkele school heeft een officiële klacht ingediend, volgens de dienst. DUO laat wel weten in het vervolg de examenroosters al te maken voordat scholen hun planning rond hebben.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids