Normal_geslaagd__6_

Vandaag weten ruim 200.000 leerlingen die eindexamen hebben gedaan of ze hun diploma hebben gehaald. Afgelopen examenperiode heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) meer aandacht gevraagd voor centrale examinering in het vmbo; over de praktijkexamens en de flexibele, digitale examens. Dat meldt het CvTE.

Voorzitter van het CvTE Pieter Hendrikse: "De centraal examenperiode is voor de vmbo leerlingen (basis en kader) al begonnen op 3 april. Ten onrechte is daar nauwelijks aandacht voor. Volgend jaar luiden we de centraal examenperiode publicitair al begin april in. Want ook het vmbo is van belang, en wel voor iedereen in Nederland. Zonder monteurs, verzorgenden, bakkers en tuinders wordt ons dagelijkse leven danig ontregeld. Het is van grote maatschappelijke betekenis dat daar nog meer aandacht voor komt. Deze vmbo-leerlingen dienen ook publicitair in beeld te komen bij het eindexamen. Want of je nu examen doet in een gymzaal of in een kas, bakkerij of computerlokaal, alle vormen van examen zijn van belang en doen ertoe!"

Van de vmbo bb- en kb-scholen kiest ruim 90 procent voor flexibele, digitale centrale examens. Hendrikse pleit ervoor om deze flexibele, digitale centrale examens in het vmbo en de papieren centrale examens in het havo en vwo, veel meer dan tot nu toe gebeurt, op hun eigen kwaliteiten te beoordelen: "Het zijn verschillende examensystemen die hun voor- en nadelen hebben. De digitale examens maken flexibilisering en meer maatwerk voor leerlingen mogelijk. Dat past goed bij de vmbo-leerlingen en het onderwijs dat scholen hen willen bieden. Het wordt tijd dat de overheid zich onomwonden uitspreekt over de wenselijke ontwikkeling rondom digitaal examineren."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids