Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Vandaag opent het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn jaarlijkse eindexamenklachtenlijn. Ook dit jaar kunnen de circa 213.000 eindexamenkandidaten voor de 30e keer bij het LAKS terecht met al hun vragen en klachten over de organisatie, inhoud en het niveau van de examens. Het LAKS heeft dit jaar veel energie gestoken in de voorlichting van examenkandidaten vmbo. “Door docenten, mentoren en examensecretarissen van vmbo-scholen en scholen met een vmbo-afdeling op te roepen klagen over de examens veel meer gangbaar te maken voor kandidaten vmbo hopen we relatief meer klachten uit het vmbo te ontvangen.”, aldus Sterre Teunissen, coördinator eindexamenklachtenlijn. Dit meldt LAKS.

In 2016 kwamen er bij het LAKS het recordaantal van ruim 203.000 klachten binnen, waarvan het overgrote deel afkomstig was van examenkandidaten havo en vwo. In totaal namen toen zo'n 210.000 kandidaten deel aan de eindexamens. Daarvan deed 10 procent examen in vmbo basis, 14,2 procent in vmbo kader en 28,8 procent in vmbo gemend/theoretisch. Van de in totaal 203.112 klachten die het LAKS vorige examenperiode ontving, kwam 0,3 procent van kandidaten basis, 1,6 procent van kandidaten kader en 19,3 procent van kandidaten gemengd/theoretisch. Daartegenover kwam 48,7 procent van de klachten van havisten en 31,1 procent van de klachten van vwo-kandidaten.
 
Het LAKS hoopt dat, naast de examenkandidaten havo en vwo, examenkandidaten vmbo de scholierenorganisatie weten te vinden voor hun klachten over de eindexamens. Dit kunnen inhoudelijke klachten over het examen zijn, maar ook klachten over slechte organisatie rondom de eindexamens, bijvoorbeeld geluidsoverlast rondom het examenlokaal of problemen met computers.

De digitale examens en praktijkexamens voor kandidaten vmbo zijn 3 april al begonnen en dat heeft het LAKS gemerkt. Teunissen: “Tot nu toe hebben we op  onze website examenklacht.nl al meer dan 300 klachten ontvangen van kandidaten vmbo basis en kader. Dat is al tweederde van het totaal aantal klachten dat we vorig jaar in de gehele examenperiode van deze groep leerlingen kregen.”
 
Ook tijdens de komende examenperiode kunnen examenkandidaten vmbo, have en vwo klachten doorgeven via www.examenklacht.nl en op examendagen tussen 12.00 uur en 19.00 uur bellen naar 020-5244066. Het eindexamenklachtenteam van ruim acht scholieren behandelt elke examendag de telefonische en digitale klachten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids