Normal_rss_entry-43076

(ANP) - De eindexamens zijn voorbij. Voor wie niet in een keer slaagt, zijn er half juni herexamens, maar vrijdag in de 'reguliere speeltijd' hoefde nog maar een enkeling op te draven. Het ging om Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries.

Over die taalvakken kwamen niet of nauwelijks klachten binnen. "Eigenlijk alleen over Spaans. Vraag acht, vonden veel klagers onduidelijk geformuleerd'', zei coördinator Loran Hempenius van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS. Een surveillant appte dat hem opviel dat het een ander soort examen was dan in andere jaren. Of dat zo is en of dat dan gevolgen heeft voor de resultaten moet nog blijken.

Ongeveer zestig leerlingen deden het examen Fries, op een middelbare school of als staatsexamen. Ze wonen allemaal in de provincie Friesland. Ook voor de andere taalvakken waarin vrijdag werd geëxamineerd geldt dat de leerlingen meestal 'native speakers' zijn. Russisch werd gemaakt door zo'n 25 havisten en vwo'ers. "Slechts één van hen komt niet uit een gezin waar Russisch wordt gesproken.''