Normal_aob

(Novum) - De Algemene Onderwijsbond vindt dat er te rigoureus wordt gesneden in het aantal banen in het onderwijs. Volgens de bond worden nu te veel banen geschrapt en is dat niet in verhouding met het dalende aantal leerlingen. Daardoor ontstaan vollere klassen en een hogere werkdruk.

Zo kelderde het aantal banen vorig jaar in het basisonderwijs met vier procent, maar liep het aantal leerlingen met 1,3 procent terug. In het mbo werden ruw geschat 5,3 procent van de arbeidsplaatsen geschrapt en liep het aantal leerlingen met 0,3 procent terug.

Voorzitter Walter Dresscher zegt in een verklaring zich zorgen te maken. "De beroepstrots onder onze collega's is erg groot. Maar tegen nog vollere klassen en een steeds toenemende werkdruk is niet meer op te werken: de kwaliteit lijdt daar onder, dus de leerling is uiteindelijk het kind van de rekening." Dresscher wil dat het ministerie van Onderwijs ingrijpt.

In totaal verdwenen in 2012 in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs bijna 6600 banen, meldt de bond op basis van gegevens van DUO. In het mbo ging het om tweeduizend arbeidsplaatsen.