examen havo vwo uitslag

AMSTERDAM (Novum) - De havo- en vwo-examens zijn dit jaar beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het percentage gezakte leerlingen ligt daardoor iets lager dan eerder werd verwacht, meldt het College voor Examens donderdag.

De verwachting was dat meer leerlingen zouden zakken omdat de eisen strenger zijn dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde van de centraal examencijfers moet minstens 5,5 zijn. Dat de leerlingen beter presteren dan vorig jaar, betekent dus niet per se dat er ook minder zijn gezakt dan vorig jaar. Het college was niet direct bereikbaar om hier helderheid over te verschaffen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tijdens de examenperiode al veel klachten binnen over problemen met digitale examens. Het College voor Eindexamens erkent dat de afname van digitale exmaens 'helaas niet vlekkeloos' is verlopen. Tientallen scholen hadden tijdens de afname met een storing te maken. Voor volgend jaar wordt een verbeterde versie van de examensoftware beloofd.

Dit jaar waren er nauwelijks problemen met druk- en distributieproblemen. Vorig jaar kampten verschillende scholen met verkeerd samengestelde examenpakketten.