Normal_11019

DEN HAAG (Novum) - De SP wil volgend jaar acht miljard euro bezuinigen. Dat is de inbreng van de SP donderdag tijdens het debat over de begroting van volgend jaar, meldt de partij woensdagavond.

De SP wil onder meer snijden in de kosten voor uitkeringsinstantie UWV door werkgevers te laten meebetalen aan de uitvoeringskosten van de Werkloosheidswet. Ook wil de partij snijden in defensie en de prestatiebeloning in het onderwijs schrappen. Verder moeten de premies voor de ziektekostenverzekering inkomensafhankelijk worden, waardoor de zorgtoeslag zou kunnen worden afgeschaft.

Daarnaast wil de partij de inkomsten van de overheid verhogen door onder meer een vermogens- en een bankenbelasting. Ook moeten belastingconstructies van opkoopfondsen om de winstbelasting te omzeilen worden aangepakt. Ook wil de SP in 2013 eenmalig drie miljard investeren 'om de economie een impuls te geven en vooral de bouw en het midden- en kleinbedrijf te versterken'.

SP-leider Emile Roemer stelt dat het in de bouw 'gruwelijk' mis dreigt te gaan. "Om het economisch herstel te versnellen, is het belangrijk om banen te scheppen, het mkb te ondersteunen en investeringen in infrastructuur te versnellen. Wie nu de economie stimuleert, hoeft in de toekomst veel minder te bezuinigen."