Normal_7476

UTRECHT - Ook dit jaar verdienden 59 bestuurders in het onderwijs zoveel geld dat hun inkomen met toelichting in het jaarverslag van de instelling moest worden vermeld. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Onderwijsblad, het magazine van de Algemene Onderwijsbond (AOb), dat zaterdag verschijnt.

Een wet die de bestuurderssalarissen in de (semi)publieke sector verder moet inperken, wacht in de Tweede Kamer nog steeds op behandeling. De Algemene Onderwijsbond (aoB) pleit intussen nog steeds voor meer dan een salarisplafond alleen.

‘Het salaris van een bestuurder moet in verhouding zijn met de beloning van de rest van de mensen binnen een instelling,' aldus AOb-bestuurslid Ben Hoogenboom.

Voor de grootste onderwijsbond blijft het ongelooflijk dat een aantal bestuurders jaar in, jaar uit zo veel verdient. ‘Het blijft een gênant verhaal: de bekostiging in het onderwijs staat onder druk, het salaris van het personeel is bevroren,' zegt Hoogenboom. ‘Intussen bedenken sommige bestuurders samen met een Raad van Toezicht dat ze zulk belangrijk doen dat een salarisstijging van 20 procent gerechtvaardigd is. Je moet het maar durven. Ze tonen er in elk geval ons gelijk mee aan: deze manier van governance werkt niet.'

Wachten op de Kamer
De AOb zit dan ook met smart te wachten op de aanscherping van de regelingen rond topinkomens die worden gefinancierd met belastinggeld. ‘Ieder jaar toont het Onderwijsblad weer aan dat je het niet kunt overlaten aan bestuurders en hun toezichthouders. Er moet dus iets aan gebeuren. Natuurlijk: minister Van Bijsterveldt schermde al een paar keer met terugvorderingen. Maar de rekening wordt bij de instellingen gelegd. Geld dat ten onrechte aan bestuurders is overgemaakt, moet worden teruggehaald bij de bestuurders zelf. Anders wordt nog meer geld onttrokken aan het primaire proces.'

Salarisplafond alleen niet genoeg
Een salarisplafond alleen vindt Hoogenboom bovendien niet genoeg. Het topsalaris is volgens de voorliggende wet vastgesteld op 223 duizend euro, exclusief een eventuele ontslagvergoeding.

Minister Van Bijsterveldt wil dat plafond in het onderwijs nog lager hebben en stelt dat ten hoogste 217 duizend euro kan worden verdiend in het WO. Voor de AOb is dat al een erg hoog bedrag.

‘We moeten voorkomen dat iedere willekeurige bestuurder zichzelf met één of twee drogeredenaties meer dan twee ton kan toe-eigenen. Daarnaast vinden wij dat er geen extra's meer aan die limiet mogen worden toegevoegd. Het liefst zou de AOb alle bestuurders binden aan een cao, maar in ieder geval moet het topsalaris in verhouding staan met wat de rest verdient.'

© Nationale Onderwijsgids