Normal_7333

MADRID (Novum) - Onderwijzers in Madrid zijn dinsdag in staking gegaan, omdat ze boos zijn dat er in het personeelsbestand wordt gesneden. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen die de Spaanse overheid neemt. Zeker driehonderd scholen blijven twee, mogelijk drie, dagen gesloten.

"We staken omdat het staatsonderwijs moet worden verbeterd. Het is niet waar dat we staken omdat we meer moeten werken. Het rooster is hetzelfde als vorig jaar. Wat we willen zijn betere arbeidsomstandigheden voor het staatsonderwijs", zei de 57-jarige Pilar Hortal, docente Engels.

Onderwijs wordt in Spanje grotendeels gefinancierd door de regionale regeringen, die veelal een hoge schuldenlast hebben. De Madrileense regering hoopt tachtig miljoen euro te besparen door in het personeelsbestand te snijden.

De regering in Madrid, en veel andere regionale regeringen die bezuinigingen doorvoeren, worden geleid door de conservatieve Volkspartij (PP). De centrale regering van de socialistische premier José Luis Rodriguez Zapatero (PSOE), die ook bezuinigingsmaatregelen heeft getroffen, is tegen bezuinigingen op onderwijs.

Directe aanleiding voor de staking was de eis van de Madrileense regering dat onderwijzers twee uur per week meer werken. Volgens de vakbonden betekent dat dat duizenden invalkrachten dit jaar niet kunnen worden ingehuurd. Ook hebben leerkrachten minder tijd om hun lessen voor te breiden of afspraken te maken met leerlingen of ouders. Daarnaast kunnen grote groepen niet meer gesplitst worden om in kleinere groepen lastige vakken te doceren.

Ook in andere delen van Spanje staan voor deze maand stakingen en protesten tegen de bezuinigingen op het programma.