Normal_7153

NAIROBI (Novum) - Meer dan tweehonderdduizend leerkrachten in Kenia zijn dinsdag voor onbepaalde tijd in staking gegaan. Zij zijn kwaad omdat geld dat was bestemd voor het aanstellen van meer leraren en het verkleinen van klassen, door het ministerie van financiën is overgeheveld naar het ministerie van defensie.

Door de staking krijgen ruim tien miljoen leerlingen in het primair en secundair onderwijs geen les. De kinderen zouden juist deze week na de zomervakantie weer naar school gaan.

Vakbondsleider Wilson Sossion zei dat de staking wordt voortgezet tot de regering toezegt meer leerkrachten aan te stellen. Volgens hem zijn er 79 duizend leerkrachten extra nodig om te voldoen aan de internationale norm van een leerkracht op 35 leerlingen. Nu is dat op openbare scholen in Kenia gemiddeld een op vijftig, met uitschieters tot een op honderd. Door de bevolkingsgroei zijn over enkele jaren zelfs 115 duizend leraren nodig.

Doordat het onderwijsgeld naar defensie is doorgeschoven zullen voor de extra uitgaven de belastingen moeten worden verhoogd, zegt het ministerie van financiën. Veel Kenianen hebben door de sterk gestegen prijzen van voedsel en brandstof al de grootste moeite om rond te komen.

Het ministerie van financiën heeft niet toegelicht waarom het onderwijsgeld naar defensie is overgeheveld. Om redenen van nationale veiligheid is er geen openbaar toezicht op de defensiebestedingen, zegt John Mbadi van de begrotingscommissie van het Keniaanse parlement.

Groot-Brittannië heeft eerder ontwikkelingshulp voor arme schoolkinderen in Kenia opgeschort omdat ruim dertig miljoen euro niet kon worden verantwoord. Londen eist dat het geld wordt terugbetaald en stelt alleen nog geld beschikbaar via hulporganisaties.