Normal_7105

UTRECHT - Onderzoekers van het Utrecht Institute of Linguistics OTS (Universiteit Utrecht) ontvangen een EU-subsidie voor het internationale project ‘Discourse Coherence in Bilingualism and Specific Language Impairment'. Dat meldt de Universiteit Utrecht.

In dit project gaan zij tekstbegrip en tekstproductie van tweetalige kinderen vergelijken met die van eentalige kinderen met een taalstoornis. De nieuwe inzichten die uit dit project voortkomen, zullen bijdragen aan de ontwikkeling van taaltoetsinstrumenten speciaal voor meertalige kinderen.

De Utrechtse taalwetenschappers onderzoeken in dit project hoe tweetalige kinderen, in vergelijking met eentalige kinderen, samenhangende teksten produceren en begrijpen. Samen met collega's uit Duitsland en Rusland zullen de Utrechtse onderzoekers de taalontwikkeling van Nederlands-Russische en Duits-Russische kinderen vergelijken met de taalontwikkeling van eentalige Nederlandse, Duitse en Russische kinderen met en zonder specifieke taalstoornis (specific language impairment, SLI).

Diagnose taalstoornis vaak onterecht
Meer dan 20% van de kinderen in Nederland wordt meertalig opgevoed. Ook al is het bekend dat een tweetalige ontwikkeling anders verloopt dan een eentalige, toch worden de taalvaardigheden van tweetalige kinderen doorgaans getoetst met instrumenten die voor eentalige kinderen zijn ontwikkeld.

ebrek aan inzicht en aan meetinstrumenten voor onderzoek naar tweetalige kinderen leidt ertoe dat zij al gauw, en vaak onterecht, een diagnose ‘specifieke taalstoornis' krijgen en naar logopedie worden verwezen. Over heel de wereld proberen wetenschappers momenteel de afzonderlijke effecten van tweetaligheid en SLI te ontrafelen.

Internationale samenwerking
De onderzoekers van het UiL OTS - o.a. dr. Elena Tribushinina (projectleider), prof. dr. Ted Sanders, prof. dr. Sergey Avrutin en dr. Pim Mak - werken in dit project samen met collega's uit het Zentrum für Allgemeine Sprachwissenschaft (Berlijn) en de Herzen State Pedagogical University of Russia (Sint-Petersburg).

De subsidie is toegekend in het kader van het EU-programma 'International Research Staff Exchange Scheme' (IRSES). Dit is bedoeld voor de uitwisseling van onderzoekers en versterking van transnationale mobiliteit tussen EU-landen en landen buiten Europa. Het totale bedrag is 205.000 euro. Het project begint per 1 januari 2012 en heeft een looptijd van vier jaar.