Normal_7103

NIJMEGEN - Donderdag heeft minister Marja van Bijsterveldt (OCW) samen met ruimtevaarder André Kuipers het nieuwe schooljaar voor het basis- en voortgezet onderwijs officieel ingeluid.

In een bomvolle aula op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen sprak de minister via een Skype-verbinding met Kuipers, die zich in Houston (VS) voorbereidt op een nieuwe ruimtemissie. Met leerlingen en docenten spraken zij over het belang van excellentie in het onderwijs.

Van Bijsterveldt wil dit schooljaar meer ruimte voor talent en excellentie. "Excellentie is een onmisbaar ingrediënt voor het onderwijs. Het inspireert en het stimuleert. Het stelt leerlingen en docenten in staat om er een schepje bovenop te doen. Natuurlijk wens ik iedereen daarbij heel veel succes en plezier toe", aldus de minister.
Speerpunt

De opening van het schooljaar 2011-2012 stond in het teken van de ontwikkeling van excellentie, één van de speerpunten van de actieplannen van minister Van Bijsterveldt: ‘Basis voor Presteren' voor het basisonderwijs en ‘Beter Presteren' voor het voortgezet onderwijs. Volgens de minister gaat de lat in het onderwijs omhoog. Zo gelden dit schooljaar de nieuwe verscherpte exameneisen voor het voortgezet onderwijs.

Meer ruimte voor talent
Tijdens de opening gingen leerlingen van basisschool het Talent uit Nijmegen en een drietal hoogvliegers van het Stedelijk Gymnasium met Andre Kuipers in gesprek over excellentie, ambitie en doorzettingsvermogen. De gymnasiasten kwamen als winnaars uit de bus van de internationale Olympiades natuur- en sterrenkunde.

Ook ging de minister in discussie met een panel van talentvolle leerlingen en oud-leerlingen, ouders en leden van de schoolleiding over het bevorderen van talentontwikkeling. Van Bijsterveldt wil dat de prestaties van de 20% beste leerlingen verder worden verbeterd. Op die manier kunnen andere leerlingen daarvan profiteren. "Met een zesjescultuur in het onderwijs is niemand echt gelukkig. Laten we daar met ingang van dit schooljaar een punt achter zetten", sprak de minister.

© Nationale Onderwijsgids