Normal_6912

DEN HAAG - Maandag 5 september start de Week van de Alfabetisering 2011. Een week waarin overal in het land activiteiten plaatsvinden die aandacht vragen voor het belang van de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen.

De Week heeft dit jaar als thema DOE MEE! en staat vooral in het teken van de vele lokale initiatieven die de geletterdheid van kinderen, jongeren en volwassenen bevorderen.

Stichting Lezen & Schrijven roept alle bedrijven, ziekenhuizen, scholen, kinderopvangcentra en individuen op om tussen 5 en 11 september een activiteit te organiseren. "Activiteiten mogen ludiek zijn, maar belangrijker is dat ze een start of onderdeel zijn van een langdurige en structurele aanpak van laaggeletterdheid", aldus Paul Mosterd, directeur van Stichting Lezen & Schrijven.

Het Langste Gedicht en de Weekbus
Na het simultaan leesrecord met 45.831 kinderen vorig jaar, kan dit jaar iedereen - jong en oud - meeschrijven aan Het Langste Gedicht van Nederland. Meedoen kan als individu, maar bijvoorbeeld ook met de hele schoolklas. De spelregels en een aanmeldformulier zijn te vinden op www.weekvandealfabetisering.nl.

Overigens kunnen alle activiteiten op deze website worden aangemeld. Een aantal hiervan kan bezoek verwachten van de speciale Weekbus, waar iedere dag een andere bijzondere gast aan boord stapt. De bus start op maandag in Groningen en doet tussen 5 en 11 september onder meer Den Haag en Zwolle aan.

De toer eindigt op zaterdag 10 september in Amsterdam, waar honderden kinderen in Koninklijk Theater Carré de laatste regels van Het Langste Gedicht samen zullen schrijven. Na optredens van de band Paul van Loon & Ander Gespuis en rapper Yes-R wordt de totale lengte van het gedicht bekendgemaakt.

Wereldalfabetiseringsdag
De Week van de Alfabetisering vindt, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, traditioneel plaats in de week rondom UNESCO's Wereldalfabetiseringsdag op 8 september. Op deze dag zullen ook de Nationale Alfabetiseringsprijzen worden uitgereikt.